Solifer_logo

50 V. 1958-2008

Taustaa:
Solifer aloitti lokakuussa 1957 saksalaisen Zweirad-Unionin Express M107 –moottorin tuotannon lisenssillä Helkaman Hopeasauma ja Ase Express -mopedeihin. Helkama siirtyi kuitenkin uusissa vuoden 1958 Hopeasiipi ja Ase De Luxe –mopoissaan käyttämään italialaisia Demmiä ja Mosquito moottoreita, jonka seurauksena Express M107 –moottorin valmistus Soliferilla uhkasi loppua. Nopealla aikataululla Solifer päätti aloittaa Mopedi –tuotannon saadakseen koneinvestoinnilleen katetta. Rungot ostettiin valmiiksi maalattuina Tanskasta Skylonilta ja tekniikka moottoria lukuun ottamatta hankittiin Saksasta (Pränafa, Magura…)ja Italiasta (CEV, Dell Orto..). Aluksi kyse oli pelkästään kokoonpanosta, mutta vuoden 58 aikana pikkuhiljaa tiettyjä töitä aloitettiin tekemään myös Soliferilla, esim. maalaus.

 

Kuvagalleriaan

Tanskalaiset

1958 Mallit:

Capri_logo  Solifer Capri

Solifer Caprin runko+peltiosat olivat alun alkaen Tanskalainen Skylonin valmistamia ja niiden kantaisä kulki Tanskassa nimellä Skylon Alidania. Skylonissa oli Estlanderin Tanskassa valmistama lisenssi Express –moottori. Vanteet yms. poikkesivat myös Soliferista. Skylon maalasi myös ensimmäiset Solifer Caprit ja sen vuoksi maalausteema mukaileekin Skylon Alidanian koristeellista raita-maalausteemaa. Pikkuhiljaa maalaus siirtyi Suomeen ja loppuvuoden 1958 –mallit ovatkin yksinkertaisempia maalausteemaltaan. Runko näissä on harmaa ja tankki, keula, tarakka ja takahaarukka joko sininen tai punainen. Tuotekehitys meni eteenpäin vuoden aikana ja sen vuoksi varsinaisesti 1959 mallissa olevia parannuksia otettiin jo käyttöön vuoden 1958 aikana. Se onkin hämmästyttänyt Capri harrastajia. Vuoden 59 tarakkaa ja jopa runkoa on näkynyt vuoden 58 –malleissa.

 


Kuvagalleriaan

Solifer Capri

 

Speed_logo


Solifer SpeedMäkimopoSolifer Speedin runko+peltiosat olivat myös Skylonin valmistamia ja ensimmäiset myös jo valmiiksi maalattuja. Kantaisä kulki Tanskassa nimellä Skylon Swing. Samoja tankkeja, lokasuojia, tarakoita yms. osia on käytetty myös monissa muissa Tanskalaisissa mopoissa. Tekniikan osat tulivat kuten Caprissakin Maguralta, Pränafalta, Ceviltä jne. Suurin osa Speedeistä on maalattu Jawan/Volvon punaisella ja raidoitettu vaaleanharmaalla. Loppuvuonna on ilmeisesti tehty myös raidattomia versioita joko kokopunaisena tai mustalla rungolla ja punaisilla lokasuojilla yms. varustettuna. Ensimmäiset Speedit varustettiin harvinaisella irroitettavalla valomaskilla olevalla keulalla. Speedin mainoskuvissa näkyy juuri tämä malli. Suurin osa harrastajilla olevista Speedeistä on kuitenkin varustettu Caprimaisella keulalla, jossa lamppumaski on kiinteä osa keulaa. Kaikkein harvinaisin 58 Speed –malli on pitkäsatulainen ns. mäkimalli, jota käytettiin Lahden Mäkikokeessa. Mäkimallista ei ole oikeastaan muita kuvia kuin mitä mäkikokeesta on olemassa ja sen takia onkin suuri kysymysmerkki, millainen mopo loppujen lopuksi oli. Voi olla, että niitä ei montaakaan tehty. Huhuja on kuulunut, että jossain sellaisia olisi, vaan varmaa tietoa ei ole. Ohessa entisöintikuvia projektista, jonka runkoa asiantuntijat varovasti arvioiden pitävät juuri mäkimallin runkona, mutta varmuutta asiaan ei ole. Tämä runko oli kokopunainen ja eroaa monilta osin tavallisista. Lahden mäkikokeen mopo on arvioitu olleen maalattu 59 Speed väreihin, eli musta runko ja keula ja vaaleamman punainen tankki, lokasuojat ja haarukka. Huhua on kuulunut myös aluminoiduista lokasuojista, mutta sille ei ole varmistusta. Lisäksi on kerrottu, että pitkiä satuloita sai ostaa Solifer kauppiailta ja näitä olisikin asennettu paikalleen poistamalla alkuperäissatula ja tarakka. Soliferit olivat alun perin ilman mittaria, mutta niihin sai lisävarusteena myös mittareita. Mittariaukko oli peitetty joko sinkityllä peitelevyllä tai mustalla muovisella CEV –merkillä.

Kuvagalleriaan
Solifer Speed

 


Solifer Capri 1958Solifer Capri entisöintiprojekti

Tämä Capri on alkupään 1958 tuotantoa ja siis alun perin maalattu Tanskassa. Mopo oli löytöhetkellä Pohjanmaalla suhteellisen lohduton näky ja siinä olikin paljon vääriä osia. Oikeat osat löytyivät kuitenkin yllättävän helposti erään vakavasti otettavan Solifer harrastajan avustuksella ja entisöinti aloitettiin. Ketjusuojaa ei ollut, mutta sellaisen malli löytyi ja pyynnöstä keskisuomalainen Solifer -moponosien uusiotuotanto -tehdas pyöräytti ketjusuojan ja toki teki niitä markkinoille enemmänkin sen jälkeen. Kone oli ostettaessa remontoitu ja se saikin osakseen vain kevyen kiilloituksen. Pränafa -navat olivat tyypilliseen tapaansa erittäin hyvässä kromissa ja vain pieni kiillotus oli tarpeen. Ohjaustanko hankittiin uusiotuotantona Itä-Suomesta. Omaan liiteriin viriteltiin maalauspaja ja pienen tuherruksen jälkeen mopossa oli väri päällään. Siinä vaiheessa projekti pysähtyi yli puoleksi vuodeksi, koska osa mopon kromiosista oli vielä kromaamossa ja niiden sieltä saaminen kesti. Mopo valmistui kuin valmistuikin Auran Rompetorin Näyttelyyn kevääksi 2007.


Kuvagalleriaan
Solifer Capri
Projektikuvat

 

Solifer Speed 58

Solifer Speed entisöintiprojektiTämä projekti löytyi erään mopokerääjän kokoelmista. Kesti kaksi vuotta ostaa se, mutta sen jälkeen mopo menikin työn alle välittömästi. Aihiossa oli vain runko, keula, lokasuojat ja tarakka ostohetkellä. Tankki löytyi Jämsän suunnalta, ketjusuoja valmistui jossain pohjanmaalla, ohjaustanko Itä-Suomessa, uusi käyttämätön tarakka ja seisontatuki löytyi Oulaisista ja monia osia otettiin lainaan tallin nurkassa seisoneesta projektikuntoisesta 58 Caprista. Alkuperäiset peltiosat vaativat paljon hitsaamista ja korjausta. Keula esim oli tullut noin 5 cm sisään ja runko olikin ensin oikaistava. Hiottavaa pohjamaaliakin mopoon kului ainakin 0,5l. Moottorin alakerta kunnostettiin Lahdessa erään Samohan –kaverin toimesta. Tankki maalattiin Jämsässä ja muut osat omassa tallissa. Mopo saatiin valmiiksi Classic Vesijärvi ajotapahtumaan ja sillä kierrettiinkin ajo menestyksekkäästi. Kyllä näilläkin vanhoilla vekottimilla voi ajaa! Ja tällä on vielä ihan mukava ajaa. Mopo oli näytteillä Auran Rompetorilla, Solifer 50v päänäyttelyssä Oulaisissa ja Valtakunnallisilla Veteraanimopedipäivillä Koskenpäässä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on suorittaa sisäänajo loppuun (poraus on liian tiukka!) ja tiivistettävä vuotava lohkon sauma. 

Solifer Speed 58 ”mäkimalli”

Mäkimalli projekti Tämä projekti kulkeutui raahelaiselta Solifer -harrastajalta kirjoittajalle. Aihioon kuului vain runko, tankki, satula ja seisontatuki. Alusta pitäen oli selvää, että tässä rungossa oli jotain outoa. Vakavasti otettavat Solifer –harrastajat tutkivat runkoa ja pyörittelivät päätään, että onko tämä se legendaarinen mäkimalli vai ei? Runko erosi monilta kohden muista Speed 58 rungoista ja muutama asia kieli sen pitkäsatulaisesta menneisyydestä; satulaputki oli katkaistu ja runkonumero on stanssattu rungon poikkiputkeen, ei satulaputkeen. Eroja oli näiden lisäksi rungossa vielä useita, mutta ne eivät välttämättä liity pitkään satulaan. Loppujen lopuksi päätös oli tehtävä, että tehtäisiinkö tästä tavallinen Speedi vaiko se legendaarinen mäkimalli. Talliin tuli hankittua tuossa vaiheessa tuo tavallinen Speedi, joten päätös mäkimallin tekemisestä oli helppo. Mikä oli mäkimalli oikeastaan ja ennen kaikkea minkälaiset osat siihen kuului?. Ainoat kuvat mitkä moposta on ovat juuri ne Lahden Mäkikokeen kuvat. Kuvissa nähdään, että mopo on selkeästi 58 –mallinen, mutta toisaalta muistuttaa taas 59 Speed Superia. Moposydän elokuvassa on pätkä Lahden Mäkikokeen alkuperäisestä kuvamateriaalista ja siinä on aitiopaikalla kuvattuna lähinnä etuvinkkelistä kyseistä mopoa. Tämä videonpätkä + tunnetut 2-3 mäkikokeen kuvaa toimivat perustana mopon rakentamiselle. Väritykseltään mopo näyttäisi olevan samanlainen kuin edellä mainittu 59 Speed, joten niillä väreillä mopo maalataan. Lokasuojat varmistuivat aluminoiduiksi vanhojen Solifer varaosakirjojen perusteella. Lokasuojathan moposta puuttuivat kokonaan ja ne ovatkin otettu 56 –mallin Hopeasaumasta. Lokasuojien profiili on sama ainoastaan kiinnitysreiät ja muutama muu pikku muutos niihin jouduttiin tekemään. Monia pienempiä osia kuten lokasuojien kiinnitysraudat, moottorin takakiinnike yms. teetetiin eri tahoilla. Ketjusuoja ja ohjaustanko tulivat uusiotuotantona ja loput osat on koottu sieltä sun täältä harrastajilta ja rompetoreilta. Moottorin alakerta kävi Lahdessa mutkan. Ehjä sylinterin kansi löytyi kahden kilometrin päästä yhdestä ulkovarastosta. Mopo saatiin valmiiksi kesäkuun alussa 2008. Mopo oli näytteillä Oulaisissa Solifer 50v päänäyttelyssä ja Valtakunnallisilla Veteraanimopedipäivillä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on vielä löytää aluminointikone, mihin lokarit mahtuvat. Tällä hetkellä ne on vielä maalattu.
Onko kyseessä sitten aito "mäkimalli" 58 Speed vaiko vain replica sellaisesta jää varmaan mysteeriksi. Ainakin se on rakentajansa visio siitä millainen se olisi voinut olla. Toki jos jostain joku päivä pomppaa esille varmuudella aito Mäkimalli, niin silloin tämä mopo käydään läpi suurennuslasin kanssa ja joka kohta muutetaan takuulla alkuperäistä vastaavaksi.
 


Takaisin Moposivulle

Takaisin etusivulle